Mit (ne) igyunk a terhesség alatt: kávé, zöld tea?

Ihatunk a várandósságunk alatt kávét, zöld teát, fekete teát vagy mentát? Szenvedélyes kávérajongó vagy? Akkor figyelj jól. Leendő anyukaként némely italokat teljesen vagy legalább részben el kellene hagynod. Eláruljuk, mely italokat kellene kerülnöd, és hogy melyeket kellene rendszeresen fogyasztanod.

A várandósság alatt is figyelj a megfelelő folyadékbevitelre

A víz mindenekelőtt

A rendszeres folyadékfogyasztásunk alapja a víz legyen. Amennyiben a vízvezeték állapota és a víz minősége megengedi, csapvizet fogyassz. Egyéb esetekben válassz palackozott forrásvizet vagy babavizet. Ne vidd túlzásba az ásványvíz fogyasztását. Fölöslegesen terheled a szervezetedet nagy mennyiségű ásványi anyaggal. 

Gondolj arra, hogy az étrenden kívül a folyadékbevitel is változatos legyen. Nagyszerű választás a gyümölcs- és zöldséglevek kombinálása. A szörpöket higítsd vízzel, a magas cukortartalmuk miatt. A kólás és más túlcukrozott italokat inkább kerüld el.

A terhesség alatt nagyon fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. Ne várd meg, míg szomjas leszel, igyál rendszeresen és kisebb adagokat. A folyadékhiány rossz közérzethez, fejfájáshoz, fokozott fáradsághoz vagy akár szoruláshoz vezethet. Az optimális folyadékmennyiség az étrendünktől, a fizikai megterheléstől és az évszaktól is függ, de naponta legalább 2 liter folyadékot javasolt fogyasztani. 

A szénsavas víz túlzott fogyasztása súlyosbíthatja a rosszulléteket, növeli a puffadást és a hányingert.

watermelon-smoothie

Ha reggeli rosszullétek gyötörnek, próbáld ki a mentateát vagy a gyömbért.

Gyógyteák: A csalántea jó választás, az orbáncfűvel viszont óvatosan

Külön kategóriát alkotnak a teák. Vannak olyanok, amelyek segítik az emésztést és egy sor ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ezeket korlátlanul fogyaszthatod a terhesség alatt. Ilyen például a csalántea, amely vitaminokkal, magnéziummal, kalciummal és vassal látja el a szervezetet, vagy a csipkebogyótea, amely biztosítja a szükséges C-vitamint. 

Vannak azonban olyan teák, amelyeket a várandósság ideje alatt korlátozottan vagy egyáltalán ne fogyasszunk. Ezek közé tartoznak például a teakeverékek, amelyek közönséges orbáncfűt, ginzenget, cickafarkat, ürömöt vagy édesgyökeret tartalmaznak. 


Zöld és fekete tea a terhesség alatt: Vigyázz a koffeinnel!

Túlzott mennyiségben sem a zöld, sem a fekete tea nem jó, mivel koffeint tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein gyorsítja a szív működését, negatívan befolyásolja a magzat fejlődését és terheli a vesét és a májat. Ezekből ezért naponta maximum két csészével igyál, vagy szabadítsd meg a teát a koffeintől. 

Tipp: A teát egészen egyszerűen koffeinmentessé varázsolhatod – elég, ha a filtert leforrázod, hagyod 30 másodpercig ázni, majd kiveszed és ismét leöntöd forró vízzel. A koffein az első áztatásnál kiázik a teából. 

 

Kávé a terhesség alatt: Próbáld ki a malátát vagy a tönkölybúzát

Kávéból se igyál naponta két csészénél többet. Megfelelőbb változat lehet számodra a koffeinmentes kávé, a maláta-, vagy a tönkölybúza kávé. Az energiaitalok is tele vannak koffeinnel és cukorral. A fogyasztásuk növeli a cukorszintet, gyorsítják a pulzust és elvonják a vizet a szervezetből. 


Az alkoholt inkább kerüld el

Az alkohol tabu a kismamák számára. A túlzott vagy gyakori alkoholfogyasztás növelheti a spontán vetélés, a koraszülés vagy a magzatelhalás veszélyét. A gyermek további életében az alkohol szívproblémákat, hiperaktivitást, tanulási, beszéd- vagy viselkedési problémákat okozhat.