Mit (ne) együnk a terhesség alatt

Egyél kemény sajtokat és kerüld a nyers halat! A terhesség az az időszak, amikor határozottan nem kellene aggódnod a fölös kilók miatt, és amikor nem helyes megvonnod magadtól az ételt. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket kerülnöd vagy éppen keresned kellene a babavárás ideje alatt.

Ha babát vársz, iktass az étrendedbe elegendő vitamint

vitaminok

Rendszeresen fogyassz elegendő rostot tartalmazó élelmiszert. Ezzel elkerülheted a kellemetlen szorulást. 

A terhesség alatt, de előtte is orvosilag javasolt a folsav bevitelének növelése. Ez a vitamin elsősorban az agy és a gerincvelő fejlődése miatt fontos, de megakadályozza a születési rendellenességek kialakulását és segíti a magzat megfelelő fejlődését is. Remek folsav forrás például a brokkoli, a kelbimbó, a jégsaláta, a mangó vagy a teljesőrlésű termékek. 

Az ásványi anyagok közül növeld a vas, a kalcium és a cink bevitelét. Fogyassz több fehérjét és C-vitamint. Az idegrendszer helyes fejlődését az omega-3, az omega-7 és az omega-9 zsírsavak segítik. Reggeli rosszullétek, étvágytalanság és gyomorégés kínoz? Egészítsd ki az étrendedet gyömbérrel. Visszaadja az étvágyadat és erősíti az immunrendszert.


A hús mint értékes fehérjeforrás

Az étrendedből a hús sem hiányozhat, különösen a sovány hús. Nem csak értékes fehérje-, hanem kiváló vasforrás is, amely pozitív hatással van a magzat megfelelő fejlődésére és növekedésére. De vigyázz, hogy a hús, amit eszel, alaposan meg legyen sütve vagy főzve

A nyers vagy a nem megfelelően feldolgozott hús szalmonellát, toxoplazmózist vagy liszteriózist okozhat. Ezért a tartármártást, a véres steaket vagy a hamburgert inkább felejtsd el. Veszélyes lehet májat enni is, mert az nagy mennyiságű A-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin túlzott fogyasztása születési rendellenességet okozhat.


Halak mehetnek, de csak óvatosan a tenger gyümölcseivel

A halak külön kategóriát alkotnak. A terhesség alatt nagyon hasznosak, ugyanis értékes fehérjét és sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A tengeri halak fogyasztásával azonban vigyáznod kell, mert higanyt tartalmazhatnak. Különösen igaz ez a cápa, a királymakréla vagy a kardhal esetében. Felejtsd el a szusit, a füstölt makrélát, a kagylókat, az osztrigát és más nyers halakat is. A higany lelassítja a baba agyának és idegrendszerének a fejlődését.

lazac

A magas higanyszint miatt a tengeri halak megzavarhatják a magzat agyának megfelelő fejlődését.

élelmiszer

A terhesség alatt a sófogyasztást is mérsékelned kellene. Sózz kevesebbet és kerüld azokat a termékeket, amelyek sok sót tartalmaznak. A sok só a terhesség alatt puffadást okozhat. 


Óvatosan a tojással és a tejtermékekkel

tojás

A szalmonella veszélye miatt a tojást is alaposan dolgozzuk fel. A nyers tojást tartalmazó termékeket – pl. tiramisu, majonéz vagy házi fagylalt – inkább kerüld el. 

Vigyázz a nem pasztőrözött tejjel és a belőle készített tejtermékekkel! Kerüld a brie sajtokat, a fetát, a penészes és a kéksajtokat. Azért nem kell minden sajtot mellőznöd! Vannak olyanok is, amelyek hasznosak a baba egészségére, mivel magas kalciumtartalmuk miatt jó hatással vannak a csontok fejlődésére. Nyugodtan fogyaszthatsz mozarellát vagy kemény – parmezán, gouda, edami – sajtokat is.