Lábdagadás a várandósság alatt

Vegyél inkább nagyobb cipőt. Azt kérdezed magadtól, hogyan lehetséges, hogy a kedvenc és mindig kényelmes magassarkúdat vagy félcipődet most nem tudod felvenni? A választ a várandósság ideje alatt a testeddel történő villámgyors változások adják meg, és ezek a lábadat sem kímélik. Nézd meg, hogyan válassz megfelelő lábbelit pocakkal, és tudd meg, mi használ a leginkább a feldagadt lábra.

Mi okozza a lábdagadást a várandósság alatt?

...
A furcsa lábnövekedést a terhességi súlygyarapodás okozza. Ez ugyanis megrövidíti és ellaposítja a láb boltozatát, és ezzel növeli a lábfej hosszát és szélességét. Mivel ez a folyamat fokozatosan zajlik, talán nem ismered fel rögtön a változást. Ráadásul a női hiúság (a meggyőződés, hogy a kisebb jobb és szebb) is szerepet játszik. Ez a szokás azonban végül ellened fordulhat. 

A túl szűk cipő gyengíti a lábfej izmait és rövidíti az inakat, amelyek a lábujjakat mozgatják. Az eredmény pedig különböző ortopédiai betegség is lehet – lesüllyedt boltozat, kifordult izületek és más fájdalmas panasz. A legjobb, ha minél hamarabb beszerzed a megfelelő méretű cipőt. Hiszen a nők imádnak cipőt venni. 

Válaszd a megfelelő lábbelit és élvezd a kényelmet

Ebben az esetben valószínűleg nem tudsz majd annyit válogatni. A kismamáknak való cipők inkább a kényelemről, mintsem a legutolsó divatról szólnak. Sajnos az is igaz, hogy minél magasabb a sarok, annál kisebb a kényelem. Búcsúzz el a tűsarkútól, de ne aggódj, csak rövid időre! 

Hogyan válasszunk hát megfelelő cipőt? Mindenekelőtt legyen jó a lábadra: győződj meg róla, hogy sehol nem dörzsöl, nem nyom és elég hely van a lábujjaidnak is. Próbálj ki egy egyszerű trükköt – rajzold körbe a cipőt egy papíron, vagy vedd ki a betétet belőle és állj rá. Ha a lábad ugyanakkora vagy nagyobb, mint a rajz, nagyobb méretre van szükséged. 
...

Hogyan szabaduljunk meg a lábdagadástól?

A lábdagadás minden kismamát utolér, és végleg megszabadulni tőle szinte lehetetlen. De hatékonyan csökkentheted a tüneteket. Próbáld ki az alábbi tippeket:
...
Igyál eleget és kerüld a túlsózott ételeket. A só ugyanis megköti a vizet a testben. 
...
Tornázz néha – ülve is kinyújthatod a lábadat vagy körözhetsz a lábfejeddel. 
...
Feltett lábbal pihenj. Legjobb, ha a lábfejed a derék vonalánál feljebb van. 
...
Mellőzd teljesen a szűk cipőket, nadrágokat és a gumis zoknikat. 
...
A hideg borogatás is gyors enyhülést hoz.