Harmadik trimeszter

Légy felkészült, hamarosan eljön a nagy nap!

Félsz a fájdalomtól és attól tartasz, hogy nem fog minden jól alakulni? Ismerd meg a szülés pontos menetét, és konzultálj orvosoddal a félelmeidről és aggodalmaidról. Minél többet tudsz majd meg a szülésről, annál inkább magabiztosabb leszel abban, hogy sikeresen veszel minden akadályt. Nagy előnye a kismama kurzusoknak, hogy nem csak a szülésre készítenek fel, hanem az azt követő időszakra is. A 34. és 35. hét között érdemes különféle masszázsokat csinálni, amelyekkel megelőzhetők a szülés közben fellépő problémákat.

Harmadik trimeszter = a nagy döntések ideje

A szülés közeledtével számos fontos döntés vár rád. Minden csak rajtad áll. A várandós anyukák legnagyobb félelme a szülési fájdalom miatt van. Nincs mit szépíteni rajta, a szülés egyáltalán nem sétagalopp. Vannak viszont olyan módszerek, amelyek legalább egy kicsit könnyebbé teszik az egészet. Ilyen a megfelelő légzéstechnika, gyaloglás, zenehallgatás, masszázs, kényelmes pozíciók és egy szeretted jelenléte. Legyen az az apuka, a nővéred, vagy éppen a legjobb barátod. Orvosi szempontból a megkönnyebbülés egyik leggyakoribb módja az epidurális érzéstelenítő. Mielőtt döntenél erről a lehetőségről, érdemes mérlegelni annak előnyeit és hátrányait.

Ne hagyj semmit az utolsó pillanatra!

Ne az utolsó pillanatban gondoskodj azokról a dolgokról, amiket a kórházba akarsz magaddal vinni! A szülés időpontjához közeledve jó, ha már minden babaholmit megvásároltál, és a terhesség 35. hetében már készen kell állnia annak a csomagnak is, amit a kórházba viszel majd magaddal. A baba bármikor világra jöhet. A kismama táskába készített dolgok függnek attól is, hogy az adott kórháznak milyen felszereltsége van. A legszükségesebb dolgok listája általában mindig ugyanaz. Fontos, hogy minden szükséges dokumentumot is magaddal vigyél majd.