Gyomorégés a terhesség alatt

3 tipp, hogyan szabadulj meg a lángoló érzéstől. Tudd meg, hogyan szabadulj meg sikeresen a teli gyomor és az égő torok és mellkas kellemetlen érzésétől.

A gyomorégés majdnem minden kismamát kínoz. Tudod, miért?

A gyomorégés majdnem minden kismamát kínoz. Tudod, miért?

A várandósság ideje alatt a női test hajlamosabb a gyomorégésre. Miért van ez így? A gyomorszáj egy  „csapóajtó-féleséggel“ van lezárva. Ez megakadályozza, hogy a gyomor tartalma, beleértve a gyomornedveket, visszatérjen a nyelőcsőbe. A terhességi hormonváltozások azonban lassítják az emésztést és fellazítják a nyelőcső izomzáródását, így a gyomornedvek felfelé vándorolnak és kellemetlen égető érzést okoznak a mellkasban.  

Hasonlóan, mint mikor vízzel teli lufit tartasz a kezedben. Amíg a lufi nyílását erősen fogod, a víz nem szivárog. Amint azonban kicsit lazítasz a fogáson, a víz könnyedén kifolyik, különösen, ha a lufi vagy a tested mozgásban van. Amennyiben tehát gyomorégés kínoz, mindenkelőtt a pihenés segíthet. 

Mikor múlik el a terhesség alatti gyomorégés?

A kismamákat a gyomorégés leginkább az első három hónapban kínozza. A második trimeszterben legtöbbször enyhül, hogy a harmadik szakaszban aztán visszatérjen. Ekkor ugyanis a növekvő baba már jobban nyomja a gyomrot, és ezzel a gyomor tartalma visszakerül a nyelőcsőbe. Hogyan előzhetjük meg a gyomorégést?

Rosszullétek is györtörnek?


Mi használ a terhesség alatti gyomorégésre

5 bevált módszer:

Csökkentsd az adagot

A három nagy étkezést cseréld le pár kisebb adagra a nap folyamán. A fél adag étel kellemes enyhülést hoz a gyomornak. 

5 bevált módszer:

Adj időt magadnak

Egy adag étel elfogyasztására szánj legalább 15 percet. Ne siess és minden falatot alaposan rágj meg. 

5 bevált módszer:

Élvezd az ételt

Ha gyorsan eszel, többet eszel, ami felesleges túlevéshez vezet. A teli gyomor sokkal hajlamosabb a gyomorégésre. 

5 bevált módszer:

Ne egyél éjjel

Az éjszakai evés a várandósság alatt sem egészséges. Ezért alvás előtt legalább egy órával már ne egyél semmit. 

5 bevált módszer:

Támaszd meg a fejedet

Az ágyban támaszd meg a fejedet és a hátadat párnával. A gravitáció segít ott tartani a gyomornedveket, ahová tartoznak – a gyomorban.

Kerülni kellene továbbá azokat az ételeket és italokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy gyomorégést okoznak. Amennyiben azonban a gyomorégés tünetei hosszabb ideig vagy intenzívebben jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk ki  az okát.