A gyermek bőrének fejlődése a születés előtt

A gyermek bőrének fejlődése a születés előtt

Nézd meg, hogyan alakul ki a gyermeked bőre a várandósság alatt. Az újszülött bőre nincs annyira kifejlődve, mint egy felnőtté. Valójában csak ötödrészt annyira erős és ellenálló, ezért rendkívül érzékeny. Ha megfelelően táplálod, és rendszeresen ápolod, gyermeked bőre gyorsan megerősödik és egészséges lesz. A NIVEA ezért a babád számára legjobb bőrápolást kínálja.

A baba bőrének fejlődése hétről hétre

A baba bőre már a várandósság alatt izgalmas és meghatározó fejlődésen megy keresztül. Az első bőrszerkezet már pár nappal a fogantatás után kifejlődik. Nézd meg, hogyan alakul ki a gyermeked bőre a várandósság alatt.

Első trimeszter

10–12. nap: Kialakul a bőr legalsó rétege, az ún. bazális réteg. Ebből és a bőr felső rétegéből – az epidermisből vagyis a hámrétegből – fejlődnek ki a szőrszálak, a mirigyek és a körmök. A sejtek ún. peridermát képeznek, amely védőpajzsként fedi le a még fejletlen bőrréteget. 


18–19. nap
: Ebben az időszakban fejlődik ki az ún. mezoderma, a három alapréteg közül az első. Ebből alakul ki aztán a baba testszövetének és szerkezetének a nagy része, és az irha is. Az irha az a bőrréteg, amely energiával és tápanyagokkal látja el a bőrt. Ekkor jelennek meg az első idegszövetek és a vékony hajszálerek is. 

43–60. nap: A Langerhans-sejtek a melanocitákkal együtt a bőrbe kerülnek, ahol segítik az immunrendszer védelmét. A melanociták termelik a festékanyagot, és ezzel meghatározzák a bőr színét. Ebben az időszakban tehát eldől, milyen árnyalatú lesz a gyermek bőre. 

80–90. nap: Kifejlődik az első emberi érzékszerv – a tapintás. Nőni kezdenek az első hajszálak és faggyúmirigyek, és már felismerhetőek az első körmök a láb és a kéz hüvelykujjain. 

 

Második trimeszter

A várandósság 15. hete környékén: Kialakul a kötőszövet. Felismerhető már a bőralja és az alatta található zsíros kötőszövet.

A várandósság 18. hete környékén: A bőr felületén létrejön a magzatmáz (vernix caseosa). Ez segít majd a szülés közben, és helyettesíti az újszülött még hiányzó védekező funkcióját. Harmadik trimeszter

A várandósság 28. hete környékén: Már készen vannak a körmök, a hajhagymák és a mirigyek. Kialakulnak a fejlett bőrre jellemző különböző rétegek. 

 

Hogyan védjük az újszülött bőrét

Az újszülött babád bőre a tiédnél akár ötször vékonyabb is lehet. Ennek oka, hogy az újszülöttek bőrében még nincs elegendő mennyiségű zsírréteg. Gyermeked bőrének minden rétege jelen van már, de a fejlődése az első napokban, hetekben és hónapokban fejeződik csak be teljesen.

Hidratáld és védd meg a karcolásoktól

A fejlődés időszakában a babád bőre rendkívül érzékeny, a legkisebb karcolás is árthat neki. A működő izzadságmirigyek is hiányoznak még, ezért a bőr könnyen kiszáradhat és jobban veszélyeztetik a kártékony baktériumok. Az állandó pH-értéket sem képes még fenntartani, így nem tudja helyrehozni a napfény okozta károkat sem. 


Óvatosan a mosószerekkel és az illatokkal

Az első pár hónap folyamán a babák nehezen boldogulnak az olyan bőrirritációkkal, mint a pállás, az ekcéma és a csalánkiütés. A mosószerek, a festék- és illatanyagok könnyen irritálhatják a bőrüket. Ezen kívül az első hat-nyolc hónap alatt a babák kb. 20%-ánál akné is megjelenhet. Mindezt ugyan a természetes hormonális változások okozzák, a zsíros kozmetikumok még inkább súlyosbíthatják és meghosszabbíthatják ezt az állapotot. 

Nem tudod, hogyan enyhítsd a pici bőrpírját és a viszketést? A szakember segít, hogyan boldogulj a gyakori kiütésekkel.

A NIVEA babád számára legjobb bőrápolást kínálja.

Az újszülött bőre nincs annyira kifejlődve, mint egy felnőtté. Valójában csak ötödrészt annyira erős és ellenálló, ezért rendkívül érzékeny. Ha megfelelően táplálod, és rendszeresen ápolod, gyermeked bőre gyorsan megerősödik és egészséges lesz.

A NIVEA Baby termékcsaládot maximális gondoskodással fejlesztjük már több mint 100 éve azért, hogy a szülők számára minél több gondot megspóroljunk, és gyermeküknek egészséges és megbízható bőrápolást biztosítsunk. Termékeink minden körülmények között segítik megvédeni a babák bőrét – legyen szó fürdésről vagy akár közös nyári napozásról. 

Minden összetevőt szigorú klinikai biztonsági és hatásteszteknek vetünk alá. És minden végterméket ismételten ellenőrzünk, hogy meggyőződjünk róla: a babád bőre számára teljesen biztonságos. 

A NIVEA Baby termékcsalád a szappanoktól a nedves törlőkendőkön, a testápolókon, az arckrémeken át a napozókrémekig mindent tartalmaz, amire szükséged van, hogy szeretetteljesen gondoskodhass a kisbabád bőréről. 

Olvasd el az anyukák által leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat, és fedezz fel minél több hasznos tippet a legkisebbek bőrápolásával kapcsolatban.