Görcsök a terhesség alatt

Az óvatos masszírozás segít! Az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy elviselhetetlenül görcsöl a lábad? Ne engedd, hogy a várandósság alatt bármi megzavarja az értékes alvást. Tudjuk, mit tehetsz ellene!

Mi használ, ha görcsöl a lábad?

Az izomfáradtság, a testben felhalmozódott folyadék, a fölösleges foszfor vagy a kevés calcium mind előidézhetik a fájdalmas éjszakai lábgörcsöket. Mintha valaki késsel szurkálná a vádlidat. Ahogy mindig, most is a legegyszerűbb segítség a lehatásosabb.

Ha érzed az erősödő görcsöt a lábadban, cselekedj azonnal. Sok járással, sétával, még ha kellemetlen érzés is, lerövidítheted a fájdalmat az izmaidban. Így másnap sem fogod annyira érezni a nyomát a vádlidban. Mit tegyél hát? 

  • Óvatosan feszítsd meg a görcsölő izmot úgy, hogy a spiccedet hátrahúzva előretolod a sarkadat.  
  • A lábujjaidat hajlítsd be az ellenkező irányban.
  • Ezt követően könnyedén masszírozd át az izmodat (vagy ébreszd föl a partneredet, hogy tegye meg helyetted). 
  • A száraz meleg borogatás is segít. 
  • Az izom a könnyed járás hatására is kienged.


Hogyan előzd meg a görcsöket a terhesség alatt?

A várandósság alatti görcsöket nem olyan bonyolult megelőzni. A legtöbbet ugyanis a túlhajtottság okozza. A feltett lábbal történő pihenésen kívül más trükkök is beválnak, amelyeket máris nyugodtan kipróbálhatsz.

Tornázz és nyújts

Tornázz naponta legalább pár percet. Munka közben vagy a buszon ülve észrevétlenül is nyújthatod a lábadat – told előre a sarkad és körözz a lábfejeddel. 

Étkezés és folyadékbevitel

Étkezz a diétád szerint és igyál sok vizet. Csökkentsd a magas foszfortartalmú limonádék és az üres kalóriák fogyasztását, egyik sem használ. 

Ügyelj az ásványi anyag bevitelre

Bizonyosodj meg róla, hogy szervezeted naponta minimum 1,000 mg kalciumhoz jut (egy pohár meleg tej az esti lefekvés előtt a napi szükséglet kb. egy harmadát fedi le). Ügyelj az elfogyasztott magnézium és nátrium mennyiségére is.

Helyezd magad kényelembe

Tedd el a magassarkút és szerezz be egy kényelmes tornacipőt vagy más lapos sarkú lábbelit. A tűsarkú vagy a magasabb sarok túlzottan megterhelik a vádli izomzatát. 

Figyelem! A várandós nők nem csak az izomgörcsre hajlamosabbak, hanem a trombózisra is. Ha nem múlik a fájdalom a lábadban, valamint a vádlid vörös és kemény, fordulj azonnal orvoshoz.