Étvágytalanság a terhesség alatt

Tudd meg, miért sztrájkolnak az ízlelőbimbóid.

SZERETSZ ENNI, DE EGYSZERŰEN SEMMI SEM ÍZLIK? PRÓBÁLD KI A TIPPJEINKET!

A falánkságod miatti aggódás étvágytalanságtól való szenvedésbe csapott át? Az elképzelés, miszerint a várandós nők mindent befalnak, ami csak eléjük kerül, inkább csak a filmekben létezik. Legalábbis az első trimeszterben. 

Az étvágytalanság, sőt, a súlyvesztés a terhesség első hónapjaiban teljesen megszokott. Az ok a hormonok áradata, amit a női testnek meg kell szoknia. 

Ha már az étel puszta látványától is felkavarodik a gyomrod, próbáld ki a következőket: 

 
Egyél savanyút

Egyél savanyút

A savanyú íz stimulálja az ízlelőbimbókat és a nyálképződést. Ízesítsd a salátákat, pácold ecetben a húsokat, igyál citromlevet vagy tegyél a vizedbe citromkarikákat. 
 Ne erőltesd a nagyobb adagokat

Ne erőltesd a nagyobb adagokat

Így még inkább megutálhatod az ételt. Inkább egyél kisebb, de rendszeres adagokat. Ha kerülget a rosszullét, hagyd abba, és edd meg később a maradékot. 

Az étvágytalanságon kívül gyakori hányinger is kínoz? Van pár tanácsunk, mit tegyél, ha rádtör a reggeli rosszullét.

A kompót és a leves mindig beválik

A kompót és a leves mindig beválik

A kismamák gyakran dicsérik a kompótokat, amelyek nem irritálják annyira a gyomrot, mint más édes étel. Próbáld ki mondjuk a barackot, így legalább egy kis cukor is jut a szervezetedbe. Hasonlóan „simogató“ hatással vannak a gyomorra a különböző levesek.
Cserélj vitamint

Cserélj vitamint

Kérdezd meg az orvosodat vagy a gyógyszerészedet, és cseréld le a terhesvitaminokat olyan rágó- vagy szopogató tablettára, amit az ízlelőbimbóid is jobban elfogadnak. 

Milyen vitaminokat szedj az első trimeszterben? Tudd meg, miért annyira fontos a folsav a terhesség alatt.

 Az éhezésnél még a száraz kifli is jobb

Az éhezésnél még a száraz kifli is jobb

Sok kismama átélte ezt már előtted: az étvágytalanság annyira súlyos, hogy a száraz kiflin kívül semmi mást nem vagy képes lenyelni. Ne aggódj emiatt, az a fontos, hogy legalább eszel valamit. 
Semlegesíts szódabikarbónával

Semlegesíts szódabikarbónával

Öblögess szódabikarbóna-oldattal (1 pohár vízbe tegyél ¼ teáskanál szódabikarbónát), amely semlegesíti a száj pH-értékét, így javítja az ízérzékelést.
Edd azt, ami ízlik

Edd azt, ami ízlik

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha az egészséges ételtől felfordul a gyomrod. Az ízlelés megváltozása sokszor magától eltűnik a második trimeszterre.

Ha viszont attól tartasz, hogy az étvágytalanság vagy az ízek utálata alultápláltsághoz vezet, kérj tanácsot a kezelőorvosodtól.