Babakelengye

14 dolog, amit be kell szerezned szülés előtt. Mi nem hiányozhat az alapvető babakelengyéből, és mi az, amit nyugodtan elhagyhatsz? Készítettünk neked egy bevásárlólistát!

14 dolog, amit be kell szerezned szülés előtt

Az első gyermekedet várod, és már szédülsz a sok jószándékú segítségtől? A barátnőid, az anyukád, talán még a nagynénik és a széles rokonság hölgytagjai is tanácsokat osztogatnak. A „haszontalanságok“ jegyzéke egyre bővül, és vele együtt az aggodalmad is növekszik, hogy valami fontosat kifelejtesz a babakelengyéből. Összeállítottunk ezért számodra egy átlátható és praktikus jegyzéket.
autóülés

1. Babakocsi – az alapfelszerelés elhagyhatatlan tagja

Tisztázd, hol fogod a babakocsit a legtöbbet használni – hosszú erdei sétákon vagy útban a bevásárlóközpont felé? Ha sokat jártok autóval, olyan babakocsira lesz szükség, amit könnyen a csomagtartóba tehetsz. Ne csak a kinézetre hajts – a babakocsi kiválasztásakor képzeld magad elé, ahogy egy hathónapos gyerekkel a kezedben összerakod és hurcolod magaddal. Garantáljuk, hogy jelentősen megváltoznak a szempontjaid.


2. Gyerekülés az autóba – az autós felszerelésnek is megvannak a maga szabályai

Autósülésre akkor is szükséged lesz, ha te magad nem vezetsz. A legegyszerűbb olyat beszerezni, amely beilleszthető a babakocsi vázába, így nem kell majd a kicsit felébreszteni, ha elalszik az autóban. Az autósülés olyan tagja a felszerelésnek, amelyen nem éri meg spórolni. Tudd meg, hogyan szerepelt az általad kiválasztott darab a biztonsági teszteken.

Némely jövendőbeli anyukának még nehezebb dolga van... Ikreid lesznek? Hogyan ismered fel, hogy nem egy, hanem két babát vársz.

 

3. Rugdalózók és kisingek – válaszd a praktikusat

Válassz olyan rudgalózót, amelynek mindkét szárán kapcsok vannak, könnyebb lesz a pelenkázás. A rövidujjú body-k tökéletesen elegendőek a nyári melegben, a hidegebb időszakban pedig alsó rétegként is szolgálhatnak. Szerezz be legalább nyolc body-t és még pár ingecskét is, hogy ne kelljen minden nap mosnod.


4. Ruhácskák – a babakelengyének erről a részéről szívesen gondoskodnak a rokonok

Jó móka beszerezni pár édes kis darabot, de ne feledd, hogy rengeteg ruhát kaptok majd ajándékba. Kíméld a pénztárcádat, és csak akkor menj vásárolni, ha már átlátod, mi mindent hoztak a barátnők és a családtagok.

Rugdalózó

Ruhavásárláskor felmerül a fontos kérdés: Kislány vagy kisfiú?

Rugdalózók és kisingek

5. Felszerelés a szoptatáshoz – nélkülözhetetlen dolgok a kismamának

Ha szoptatni fogsz, szükséged lesz melltartóbetétre, két-két szoptatós melltartóra éjszakára és nappalra. Egy ideig hordani fogod, ezért megéri olyanba fektetni, ami tetszik is. Hiszen szoptató anyaként is lehetsz szexi.


6. Felszerelés üvegből táplált kisbabák számára

Ha szoptatsz is, jó ha van a háznál cumisüveg sterilizáló, mellszívó és néhány üveg arra az esetre, ha fejned kell a tejet. Ennek köszönhetően a partnered is átélheti majd az etetés intimitását. Te pedig közben élvezheted a jól megérdemelt pihenést!


7. Kiságy – válassz olyat, amely együtt nő a gyerekkel

A kismamák egy részének tetszik a mózeskosár. Ezt azonban a kisbabák többsége pár hét alatt kinövi. Ezért javasoljuk, hogy a kicsit születésétől kezdve fektesd klasszikus kiságyba. Ha nincs elég hely, válassz olyan ágyat, amelynek alján tároló is található. Ide rakhatod a ruhákat és a babakozmetikát. Hasznos választás a leengedhető oldalú kiságy – könnyebben hozzáférsz majd a kicsihez, és a hátad is hálás lesz érte.

 

8. Hálózsák és takaró – vigyázz, nehogy kimelegedjen

Ha a kicsit puha takaróba csavarod, azt az illúziót kelted, mintha még mindig a méhedben lenne. A hálózsák még ennél is jobb,mert azt a pici nem rúgja le. Szerezd be mindkettőt, de ne használd egyszerre, mert az már túl meleg lenne.

 

9. Pelenkázó készlet – a pelenkázó táska fölösleges

A pelenka, a nedves törlőkendő és a pelenkázó alátét minden bizonnyal nélkülözhetetlenek, de biztos boldogulsz speciális pelenkázó táska nélkül is. Az esetek többségében úgyis ormótlanok és csúnyák, és így vagy úgy, de idővel majd csak bedobsz pár pelenkát a kézitáskádba. Amit viszont ajánlunk, az a pelenkázó asztalka. Az átlagos kisbabát ugyanis 6000-szer kell átcsomagolni, és ez bizony megérdemli a különleges bútordarabot.

Hálózsák

10. Gyerekkád – az ideális beleillik a nagy kádba

Válassz olyan modellt, amely beleillik a mosdóba vagy a kádatokba. Az ilyen darabok nagy előnye, hogy a picit megtámaszthatod, miközben a keze és a lába szabadon mozoghat a vízben. Neked pedig üres a kezed, hogy játszhassatok.


11. Törülközők – praktikus és gyakran elfelejtett része a kelengyének 

A különleges kapucnis törülközők nemcsak aranyosak, hanem praktikusak is. Takarják ugyanis a baba fejecskéjét és vizes haját, így a kicsi nem fázik meg a fürdés után.

12. Babahordozó a sétákhoz

A babahordozó szabaddá teszi a kezedet, ha sétáltok, vagy akár otthon is. Válassz olyan módot, amely nem takarja el a baba arcát, megtámasztja a fejét és a hátát. A hordozók egyik formája a speciális babakendő, melyet többféle képpen megköthetsz. 


13. Bölcső – válaszd a klasszikus megoldást

A mai modern bölcsők már zenés-táncos szimulátorok, amelyek zenélnek és vibrálnak, hogy megnyugtassák a picit. A legjobb azonban, ha a baba nem szokik hozzá elalváskor a zajhoz vagy a mozgáshoz. Az egyszerű, puha és kényelmes anyagból készült bölcső mindent megad, amire gyermekednek igazán szüksége van.


14. Textilpelenka – minél több, annál jobb

A textilpelenka finom anyagból készül, ezért nemcsak pelenkázáskor, hanem törlőkendőként is használhatod például evés közben (néhány ételdarab biztos téged is beterít majd!). Ráadásul egyre több anyuka tér vissza a textilpelenka eredeti funkciójához. Számolj viszont azzal, hogy ebben az esetben a mosógéped állandóan menni fog.

Babakelengye: Ne félj, hogy valamit elfelejtesz

Rettegsz, hogy valami „igazán fontos“ kimaradt? Nem kell. Jusson eszedbe, hogy a mai online világban az elfelejtett dolgok megvásárlása csupán pár óra kérdése. Ne stresszelj hát, hogy a kelengye nem teljes!