Az első hat hét

Szűrés
Rendezés
Rendezés
Amikor a tested megbírkózik a változással

A hatodik hét az az időszak, amelynek során a test bizonyos értelemben visszaáll a szülés előtti állapotába, viszont alkalmazkodik egy új, anyai szerephez. Körülbelül 10 nap kell ahhoz, hogy tested elkezdjen gyógyulni a szülés után. Az első hat hétben előfordulhatnak enyhe görcsök is, amelyek hasonlóak, mint a menstruációs fájdalmak. Előfordulhat egyfajta tisztulás is, amely először súlyosabb, majd enyhébb vérzéssel jár.

Teljesen normális, ha úgy érzed sírni tudnál

Noha az anyák túlnyomó többsége a szülés utáni hetekben megpróbál erősnek mutatkozni, jó tisztán látni: az első hat hét gyakran nagyon nehéz. A hormonszinted miatt egy igazi hullámvasúthoz fog hasonlítani a hangulatod, amihez hozzátartozik a frusztráció és a kimerültség minden egyes nap. De nem te leszel az egyedüli, mivel az anyák 80%-a szenved ezektől. Ne félj beszélni az érzéseidről, valamint ne próbálj mindenképp tökéletes anyának tűnni. Bízz a párodban, szüleidben, barátaidban, testvéredben, és oszd meg velük aggodalmaidat. Megkönnyebülést hoz majd számodra és értékes tanácsokkal fognak ellátni. Gondolj magadra is: egy pihent anya sokkal jobb, mint egy tiszta konyha.

Első alkalom: szoptatás és pelenkacsere

Ideális esetben a babádat már a születéstől számított 30 percen belül meg kell majd szoptatnod. Ilyen alkalmak naponta többször is várnak majd rád, egészen akár a gyermek két éves koráig. Annak érdekében hogy mindkettőtök számára kényelmes legyen a szoptatás, találd meg azt a pozíciót, amely a legkényelmesebb, vagy használj szoptatós párnát. Tudtad, hogy nagyjából 6000 alkalommal kell majd pelenkát cserélned? Ennyiszer kell majd nagyjából pelenkáznod, mielőtt a babának már nem lesz rá szüksége. Lehet, hogy az első pelenkázás nehéz lesz számodra, de hidd el, hogy nagyon rövid idő alatt megtanulod majd azt a technikát, amellyel gyerekjáték lesz az egész.