A terhesség első jelei: honnan tudod, hogy már ketten vagytok?

A JELEK, AMELYEK MÁR A FOGANTATÁS UTÁN PÁR NAPPAL ELÁRULJÁK, HOGY BABÁT VÁRSZ.
Nem csak a reggeli rosszullétek, hanem például a gyakori vizelés vagy az ízlelés megváltozása is jelezhetik a terhességet.

Milyen változást figyelhetsz meg pár nappal a fogantatás után?

AZ ÉTVÁGYTALANSÁG A VÁRANDÓSSÁG ELSŐ JELEI KÖZÉ TARTOZIK

A hírhedt "reggeli rosszullét" a legtöbb várandós nőnél általában csak a fogantatás után egy hónappal jelenik meg, de előfordulhat, hogy a hányinger és a hányás már korábban jelentkeznek.  És korántsem törvényszerű, hogy a kismama csak reggel szenved ilyesmitől. Hányinger, gyomorpanaszok vagy étvágytalanság bármikor rádtörhet a nap folyamán.

 

A terhesség alatt kellemetlen gyomorbántalmaid vannak? Tudd meg, mit tehetsz az ellen, ha leterít a reggeli rosszullét.

A MELLFÁJDALOM IS JELEZHET TERHESSÉGET

Általában a terhesség első jelei nagyon hasonlítanak a menstruációt megelőző jelekre. A mell érzékenységén kívül gyakran előfordulhat alhasi fájdalom és haspuffadás. Megeshet, hogy aki nem számít a terhességre, az első kimaradt menzeszig semmit sem vesz észre.

Az összetéveszthetetlen jelek egyike azonban az, ha a megszokott szagokra és ízekre másképpen reagálunk. Megtörténhet, hogy az illat, ami eddig kellemes volt, hirtelen erősen taszítani kezd. Ugyanez érvényes az ételekre és az italokra is. Ha észreveszed, hogy jelentősen megváltozott az ízérzékelésed vagy némely szagok irritálnak, könnyen megeshet, hogy várandós vagy. 


REGGELI ROSSZULLÉT? SZALADJ A TESZTÉRT

A terhesség első fizikai jelei közé tartozik az érzékeny mell. Hasonlóan, mint a menstruáció előtt, a melled fájós és tapintásra érzékeny lesz, a fájdalom azonban a várandósság alatt általában erősebb, mint a menstruáció előtti napokban. Az érzékenység és a fájdalom, amelynek oka a terhességi hormonok szintjének emelkedése, az egész várandósság alatt megmaradhat, de általában az első trimeszter végére enyhülni szokott.  


Implantációs vérzés és görcsök

Állandó vizelési inger

Azok a nők is, akik csak pár napja állapotosak, a korábbihoz képest sokkal gyakrabban éreznek vizelési ingert. Ennek oka a fokozott vérkeringés a medencében és a felhalmozódott folyadék a testben. A toalett gyakori látogatása rendkívül jellemző a váradós nőkre abban az esetben is, ha a húgyhólyagban csak kevés folyadék gyűlik össze. Ahogy a terhesség folyamán növekszik a kismama méhe, a vizelési inger még erősebb lesz. 

 

A FÁRADTSÁG HOZZÁTARTOZIK A TERHESSÉGHEZ

Hosszan és jól aludtál, mégis fáradt vagy? Figyeld meg, hogy más terhességre utaló jelek is vannak-e, és ha nem múlik a fáradtság, keresd fel a háziorvosodat és a nőgyógyászodat is A várandósság alatti fáradtság hétről hétre erősödik, mivel a baba a testedtől vonja el a tápanyagokat, ami nagyon fárasztó a szervezetnek. 

Implantációs vérzés és görcsök

A fogantatást követő 6–12. napon a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhfalba. Ezalatt előfordulhatnak kisebb alhasi görcsök. Nagyjából ezekben a napokban ún. implantációs vérzés is jelentkezik. Ez a vérzés a menstruációs vérzéshez képest sokkal gyengébb és csupán 1-2 napig tart.   

Miért szedjünk B9-vitamint már a terhesség előtt? Tudd meg, miért fontos annyira a folsav a terhesség alatt.

 

HANGULATINGADOZÁS MINT A TERHESSÉG LEHETSÉGES JELE?

Az egyik pillanatban sírvafakadsz egy cicás képtől, a másikban meg majd szétvet a düh? A hangulatingadozás nagyon gyakori jele a várandósságnak. De vigyázz, könnyen összekeverhető a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteivel. 

A menstruáció kimaradása

Ha a rendszeres menstruációd pár napot késik, itt az idő terhességi tesztet csinálni. 

Magas bazális hőmérséklet

Amennyiben rendszeresen feljegyzed a reggeli ébredési hőmérsékletedet és feltűnik, hogy legalább 18 egymást követő napon keresztül megemelkedett értéket mutat, akkor nagyon valószínű, hogy állapotos vagy. 

KIMARADT MENSTRUÁCIÓ

A terhesség legmegbízhatóbb jele azonban akkor mutatkozik, ha kimarad a rendszeres menstruációd. Viszont ennek is lehet más oka. Például hirtelen testsúlyveszteség vagy hormonális zavar is okozhatja a ciklus késését.