A gyermek második éve

Az első szavak - ideális esetben a 11-14. hónapban

Minden szülő nagyon várja már, hogy a kisgyermekétől hallja az ''anya'' vagy ''apa'' szavakat. Büszke leszel majd, és persze meghatódott is. Az első szavak általában a 11. és a 14. hónap között alakulnak ki. Tudtad, hogy te is segíthetsz abban, hogy gyermeked beszéljen? Mindennek mondd el a nevét, olvashattok együtt és énekelhetsz is neki.

Eljött a bili ideje? Semmi pánik!

Ha a gyermek bilit használ, próbálj meg nyugodt lenni vele. Természetesen minden baba más, így felesleges összhasonlítani őket. Tudni fogod majd, hogy eljött ennek is az ideje. Van néhány tippünk számodra, amely könnyebséget hoz majd. Akkor se szomorodj el, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eltervezted. Bárhogy is döntesz, ne add fel. 

Hogyan tudsz majd időnként lazítani?

Ismered a mondást? Anyának lenni nem egyszerű. Ez nem csak egy elcsépelt mondat, sok igazság van benne. Az anyaság nagyon sok kitartást és erőt kíván meg, különösen az első gyermek esetében. Hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy Te és a baba boldogok vagytok? Ellátunk néhány tippel, amelynek köszönhetően boldog és kiegyensúlyozott lehetsz.

Mikortól lehet véget vetni a cumizásnak?

Néhány baba nagyon ragaszkodik hozzá, míg mások egyáltalán nem. Ha gyermeked imádja a cumit, akkor nehéz leszokás jöhet. Bár ez a folyamat stresszesnek tűnhet, nem kell hogy így legyen. Vannak, akik úgy gondolják, hogy minden megfontolás nélkül el kell venni a cumit. Mások szerint viszont úgy kell búcsút mondani a cuminak, hogy azt valamilyen játékkal helyettesítik. Előfordulhat, hogy az elején sok sírás lesz miatta, viszont a baba egy idő után már emlékezni sem fog rá.

Először a jobb, aztán a bal: sétálunk!

Mielőtt a baba elkezdene járni és megtenni az első lépéseket, jó néhány dolgot tisztázni. Itt is érvényes az a szabály, hogy minden baba más, tehát ne ess kétségbe, ha még nem képes járni. Ez általában a 9. és a 18. hónap között szokott megtörténni.