A gyermek harmadik éve

A gyermek félelmei

A gyermekek nagyon vad képzelettel rendelkeznek, és gyakran attól is félnek, ami nem is létezik. Légy mindig nyugodt és türelmes. Próbáld meg komolyan venni ezeket a félelmeket. Szépen magyarázd el neki, hogy nincs mitől félnie. Például, ha a gyerek fél a sötétben éjszaka, akkor segíthet az éjszakai világítás. Az is fontos, hogy minden kisebb fejlődésért kapjon dícséretet.

Lazulj el egy pillanatra!

Minden anya számára fontos a kikapcsolódás, hogy egy kis időt tudjon szánni magára. Legyen egy kisebb rituálé az ilyen pillanat. Hetente legalább egy órát fordíts csak magadra. Engedd tele a kádat forró vízzel, gyújts meg egy gyertyát, és fogyassz el egy pohár bort. A boldogság garantált!

Itt az ideje egy kis függetlenségnek

Megállás nélkül foglalkozni kell a babával? Itt az ideje a változásnak. Csecsemőből kisgyermekké cseperedett a három év alatt, és bár úgy érzed, hogy állandó figyelemre van szüksége, a sok játékkal önmagát is elszórakoztatja. Próbálj meg evés közben kanalat adni a kezébe. Lehet, hogy az elején több étel lesz a gyermeken, mint a szájában, viszont a türelem meghozza gyümölcsét. További tippeket olvashatsz arról, hogy hogyan lehet gyermekedet nagyobb függetlenségre nevelni. 

Tanuld meg kezelni gyermeked haragját!

Nem véletlenül mondják, hogy az első dackorszak három éves korban esedékes. A gyermek jól ismeri már a NEM kifejezést, és széles körben is alkalmazza azt. Aggodalomra semmi ok! Ez az időszak sem tart örökké. Gyakran a legkisebb dolgokra is érzékeny, ezért viszont ne haragudj rá. Legyél vele figyelmes és hallgasd meg. Ez a legfontosabb: a türelem.