Korpás haj

Korpás haj: a szakértő elárulja, hogyan szabaduljunk meg tőle

MI OKOZZA A KORPÁT ÉS HOGYAN SZABADULJUNK MEG TŐLE?

Minden második ember életében legalább egyszer találkozik a korpával. A fej viszketése, fehér pikkelyek, nemcsak a hajunkban, hanem a ruhánkon is – a korpásodás nem olyan dolog, amire csak legyintenünk kéne. Nem csak a komfortérzetünket rontja, a fejbőrünknek és a hajunknak sem tesz jót. Tudd meg, mi segíti a korpásodáson, és hogyan lehet egyszer s mindenkorra megszabadulni tőle.

Mit tegyünk a korpás hajjal? 

Válasz: A hajkorpa nem más, mint a fejbőr bőrsejtjei felső rétegének túlzott hámlása. Általában ezek a bőrdarabkák szinte láthatatlanok. Bizonyos körülmények között azonban láthatóvá válnak, és ekkor már korpáról beszélünk. 

 

Mi okozza a hajkorpát? 

Válasz: A hajkorpa csak bizonyos körülmények között keletkezik, és ha nem kellő gyakorisággal mosod a hajad, sokkal láthatóbbá válik. A hajkorpa keletkezését több tényező kombinációja okozhatja, mint például a túlzott bőrfaggyú termelés, a malassezia élesztőgomba elszaporodása vagy az egyéni hajlam a bőrbetegségekre. Súlyos esetben mindez ún. seborrhoeas dermatitist okozhat, amely más területeket is sújthat, pl. a szemöldököt, az orr környékét, a fültövet vagy a mellkast.

Kinél jelenhet meg a hajkorpa?

Válasz: Bizonyos időszakonként bárki szenvedhet a hajkorpától. Az enyhébb tünetek minden ötödik embernél megjelenhetnek. A haj korpásodása leggyakrabban a pubertás korban kezdődik és akár húsz évig is eltarthat. Bizonyos esetekben egész életünkben szenvedhetünk tőle. A férfiak hajlamosabbak a korpásodásra. Ez a hormontevékenységgel van összefüggésben, aminek következtében a férfiak sejtjei több bőrfaggyút termelnek. Szintén gyakoribb a korpa megjelenése az idegrendszeri vagy más megbetegedésekben, pl. Parkinson kórban, immunrendszer megbetegedésben szenvedő pácienseknél, vagy agyvérzés és infarktus esetén. De teljesen egészséges embereknél is nagyobb a veszély, ha pl. a téli időszakban meggyengül a bőr védőrendszere, és így könnyen átjutnak a különböző, irritációt okozó anyagok.

Milyen nehézségeket jelent, ha valakinek „korpás a haja“?

Válasz: A hajkorpa rengeteg nehézséget eredményez. A kellemetlen viszketésen kívül az állandó és látható bőrhámlás (főleg a sötét hajon és öltözéken) súlyos önbizalomcsökkenést is okozhat. A korpa rendkívül kellemetlen helyzetbe hozhat bárkit, ha például a munkahelyén emberekkel kerül kapcsolatba. Hiszen nemcsak a fehér bőrdarabkák nyújtanak kellemetlen látványt, hanem ez a bőrbetegség állandó vakarózást is okozhat, amit mások is biztosan észrevesznek. Ráadásul a vakarózás növeli a korpa kialakulását, így ördögi körbe kerülünk. 

Milyen tünetei vannak a hajkorpától szenvedő pácienseknek?

Válasz: Az esetek többségében fehér színű zsíros elhalt bőrsejtekről van szó, amelyek megragadnak a hajszálakon és a vállon. A páciensek bőrviszketésre is panaszkodnak, amely bőrpirosodást vagy akár további látható panaszokat is okozhat.

HOGYAN VÁLASSZUNK KORPÁSODÁS ELLENI SAMPONT?

Mit várnak a páciensei a korpásodás elleni samponoktól? És milyen tapasztalataik vannak a hagyományos korpásodás elleni samponokkal kapcsolatban?

Válasz: Mindenek előtt el kell kezdeni használni a korpásodás elleni sampont. A terméknek mindennapos használatra alkalmasnak kellene lennie. Ezen túl a korpásodás elleni sampon legyen kozmetikai szempontból és a hajápolást illetően is kedvező hatású. Használata után legyen a hajunk fényes és könnyen fésülhető. Természetes tartozéka legyen a kellemes, nem tolakodó illat és a minőséget tükröző ár-érték arány is. 
Mitől különlegesek a NIVEA MEN korpásodás elleni samponok?

Válasz: A NIVEA MEN korpásodás elleni samponcsalád modern antimikotikumokat használ a malassezia élesztőgombák hatékony ellenőrzéséhez, mindemellett nem irritálja a fejbőrt. Ezen kívül a hajtípusnak és a termék használatának megfelelő összetevők kedvező kozmetikai hatást is biztosítanak. Összetételüket úgy fejlesztették ki, hogy megelőzzék a bőrirritációt. Válaszd a Power Korpásodás elleni sampont férfiaknak az erősebb hajért 
Mire ajánlatos odafigyelni a megfelelő korpásodás elleni sampon kiválasztásánál?

Válasz: A korpásodás elleni sampon kiválasztása során egyensúlyban kellene lennie több szempontnak is: meghatározó legyen a tudományosan igazolt hatás, ill. a kifejezetten a hajtípushoz és a használati módhoz igazított ápoló összetevők aránya. Ezért fontos tudni, mely malassezia élesztő elleni anyagok hatását igazolták már tudományosan is. Kerüljük el azokat a termékeket, amelyek irritálhatják a bőrt. Az ápoló anyagok megfelelő kombinációja egyenesen feltétele a termék maximális hatékonyságának. 

TIPPÜNK: PRÓBÁLD KI NAGYANYÁINK TANÁCSAIT KORPÁS HAJRA

Évezredek óta szenvedünk a korpásodástól. Mielőtt korpásodás elleni samponért indulnál a legközelebbi drogériába, próbáld ki a tippeket, melyeket nagyanyáink vetettek be a korpa ellen. 

15perces hajpakolás fehér joghurtból: Vigyél fel fehér joghurtot a haj teljes hosszára és a fejbőrre, és hagyd rajta a pakolást 15 percig. Ezután öblítsd le és mosd meg a hajadat a szokásos samponnal. A fehér joghurt vitaminokban gazdag, és a korpa eltávolításán kívül hidratál és kiegyensúlyozza a fejbőr pH-értékét. 

Nyír-, csalán- vagy kamilla-főzet: Azelőtt szinte mindent gyógynövényekkel kezeltek, és ma is nagy szerepet játszanak az életünkben. Forraljuk fel a kiválasztott gyógynövények (csalán, kamilla vagy nyírfa) erős főzetét, hagyjuk kihűlni, majd öntsük rá elsősorban a fejbőrre és a hajunkra is. 

Sütőpor: Masszírozd a sütőport a nedves hajba, majd öblítsd le meleg vízzel. A sütőpornak csökkentenie kell a korpásodást okozó gombák aktivitását. 

Olívaolaj: Masszírozz a fejbőrödbe 15 csepp olívaolajat, és hagy egy éjszakán át hatni. Reggel öblítsd le, és mosd meg a hajad samponnal.

Ne feledd, hogy ezek a régi tippek vagy működnek, vagy nem. Ha hosszabb ideje szenvedsz a korpásodástól, válaszd inkább a speciális termékeket, vagy kérdezd meg kezelőorvosodat.