A tetoválás ápolása

A tetoválás ápolása: Mit tegyünk, hogy szépen gyógyuljon?

Tudtad, hogy minden harmadik amerikainak van legalább egy tetoválása? Nálunk, Magyarországon, ez a szám kicsit ugyan alacsonyabb, de a tetoválási trend egyre inkább terjed. Korábban a tetoválást a bűnözők jelének tartották, ma azonban már művészeti alkotásokról van szó. Te is megcsináltattad az elsőt? Segítünk, mivel ápold, hogy évekig szép maradjon.

Miért fontos ápolni a tetoválást?

A tetoválás nagy beavatkozás a bőrünk számára, és beletelik egy kis időbe, míg elfogadja. Hasonlóan, mint mikor lehorzsolod a térdedet, az érintett területen varasodás keletkezik, ami idővel lehámlik, ha alatta kifejlődött az új bőrréteg. Így van ez a friss tetoválással is. A bőrnek keresztül kell mennie az egész gyógyulási folyamaton, amely nagyon fontos ahhoz, hogy az új tetoválásod szép maradjon és ne keletkezzenek mondjuk hegek. 

 

A legfontosabb a hidratálás. A var semmiképpen se száradjon ki, másrészt viszont a vastag krémréteg sem tesz jót neki. Úgy tűnhet, hogy a tetoválás ápolása nagyon bonyolult feladat, de ez nem így van. Tudd meg, mit és hogyan kell tenned, és illeszd be a testápolási rutinodba. Hogyan is kell akkor ápolni a friss tetoválást? 

Az első órák: Engedd megpihenni a tetoválást a kötés alatt

A tűszúrások apró sebeket ejtenek a bőr felületén, melyekbe könnyen bejuthat a fertőzés. A tetoválóművész ezért a tetoválás befejezése után speciális tapasszal vagy fóliával leragasztja az adott területet. Azt is megmondja majd, hogy mennyi idő elteltével lehet a „kötést“ levenni. 

 

Minden attól függ, mekkora a tetoválás, hol helyezkedik el, hogy csak körvonalakról vagy színes képről van-e szó. Minimum két óra, maximum két nap. Fontos, hogy a kötést ne vegyük le, ne is fedjük fel, hogy a tetoválás ne érintkezzen a levegővel, ne kerüljön kapcsolatba a baktériumokkal. Ha furdal is a kíváncsiság, és minél előbb szeretnéd látni a tetoválásodat, várd meg, amíg leveheted a kötést. 

Mit tegyünk a kötés levétele után?

Míg a ragtapaszokra érvényes a szabály: „csak gyorsan“, a tetoválás kötése esetén éppen ennek ellenkezője igaz. Nagyon óvatosnak kell lenned, hogy ne sértsd fel a tetoválást. Mit kell tehát tenni? 

  1. Nedvesítsd be a kötést meleg vízzel, hogy könnyebb legyen eltávolítani. 
  2. Óvatosan vedd le és dobd ki
  3. Langyos vízzel mosd le a tetoválást (ne folyó vízsugárral, hanem csak kézzel) 
  4. Ha kaptál a tetoválás készítőjétől speciális fertőtlenítő szappant, használd azt, de a tiszta víz is elég 
  5. Hagyd a tetoválást megszáradni (ne dörzsöld a törülközővel) 

Milyen gyakran kenjük be a tetoválást és milyen krémet válasszunk

A gyógyulás egész folyamata alatt nagyon fontos a krémezés. Segít hidratálni a bőrt és gyorsítja a gyógyulást. 

A krém legyen könnyű összetételű, a vazelin például eltömítheti a pórusokat és a tetoválás befülledhet. Ennek következtében a tetoválás még a teljes gyógyulás előtt kifakulna.  Használhatsz kifejezetten tetoválásra való krémet, vagy akár NIVEA Creme-t is, amely Eucerit-et tartalmaz, és kellően hidratálja a bőrt, anélkül, hogy eltömítené a pórusokat. Segít a regenerálódásban is, ezért a tetoválás jobban és gyorsabban gyógyul majd. 

Vékony rétegben vidd fel a krémet a tetoválásra, de ne ismételd túl gyakran. Elég akkor használni a krémet, ha a tetoválás helye száraz és feszül. Ilyesmi előfordulhat például fürdés után. 

NIVEA Creme

Hogyan ápoljuk a tetoválást, ha begyógyult

Hogyan ápoljuk a tetoválást, ha begyógyult

Amint a varasodás lehámlik, a tetoválás gyógyultnak tekinthető, nem igényel különösebb ápolást. Elég, ha a napi testápolási rutinod részévé válik a rendszeres bőrápolás, ami fenntartja a bőr hidratáltságát. A NIVEA Naturally Good Avokádó Testápoló tej 98 %-ban természetből származó összetevőket tartalmaz, többek között 100%-ban természetes avokádót, amely harcol a bőr idő előtti öregedése ellen és megőrzi a bársonyosságát. 

 

A TETOVÁLÁS ÁPOLÁSA NYÁRON

Nyáron, vagy bármikor, ha a napon vagyunk, különösen oda kell figyelni a tetoválásunkra. A tetoválás ugyanis nagyon érzékeny az UV-sugárzásra, könnyen leéghet, és ha hosszabb ideig van kitéve napsütésnek, a tetoválás ki is fakulhat. Nyáron ezért ne felejtsd el használni a NIVEA Hidratáló FF 50 naptejet, amely megvédi a bőrt az UV-A és az UV-B sugárzástól és hidratál is.

Mire vigyázzunk, ha friss a tetoválásunk

A tetoválás gyógyulásához nem csak a helyes ápolás, hanem óvatosság is szükséges. Hogy a tetoválás ne fertőződjön el, a gyógyulási folyamat végéig kerüld a kádban fürdést, a medence és a tenger vizét is. Minimum két napig fizikailag sem kellene megerőltetned az érintett testrészt. Ez azt jelenti, hogy se fitnessz, se futás. Iktass be egy pihenőnapot és készíts házikozmetikumot mondjuk.
Mire vigyázzunk, ha friss a tetoválásunk