Hatékony ápolás a károsodott haj számára

Így óvhatod hosszú távon a károsodott hajat. A mindennapi mosás, szárítás és formázás stresszt jelent a haj számára, és károsodást is okozhat – szalmaszerűvé, kezelhetetlenné és fénytelenné válik. De ne ess kétségbe, ha a hajad fáradt és gyenge! Ismerd meg tippjeinket hajad helyes ápolására és formázására.

Óvd a hajad!

A mindennapi mosás, szárítás és formázás stresszt jelent a haj számára, és károsodást is okozhat – szalmaszerűvé, kezelhetetlenné és fénytelenné válik. De ne ess kétségbe, ha a hajad fáradt és gyenge!

Ápolási tanácsok károsodott hajra

  • Használj olyan ápoló terméket, amelyet kifejezetten a te hajad szükségleteinek megfelelően fejlesztettek ki. Azok a termékek, melyeket kifejezetten a megviselt haj ápolására terveztek – ilyen például a Repair&Care – regeneráló anyagokat és hajerősítő összetevőket, például panthenolt és keratint tartalmaznak. Ezek segítenek, hogy a haj rendbe jöjjön.
  • Bővítsd ki hajápolási eszköztáradat: a károsodott hajra készült kondicionáló hajmosás után védi a hajszálak struktúráját és egészséges fényt ad. Hetente egyszer a tápláló hajpakolás is ajánlott.
  • Néha adj egy kis pihenőt magadnak, és ne készíts frizurát. Különösen akkor kell időről időre egy kis szünetet tartani, ha rendszeresen hajsütővassal vagy hajvasalóval formázod a hajad. A NIVEA hajformázó termékeinek használata nem viseli meg a hajat, de a hő károsítja. Akkor is gyönyörűen begöndörítheted a hajad, ha éjszakára berakod.

A változatosság az élet sója! Alakíts ki mindennap más frizurát, így a hajadat nem mindig ugyanazokon a helyeken éri stressz.

Szalmaszerű és károsodott a hajad?

A haj károsodását külső hatások okozzák: festés, dauerolás, hajsütővas használata, túl sok klór vagy napsugárzás – ezek mind megtámadhatják a hajat és hosszú távú stresszt jelentenek. Hosszú haj esetén ha már a hajszálak vége 2-4 évesek, és már sok megpróbáltatásnak volt kitéve. Ezért van szükség gazdag összetételű kondicionálókra és hajpakolásokra, melyek megfelelően hidratálják a hajat és helyreállítják nedvességtartalmát. 

Ismerj meg még több tippet az optimális hajápolással kapcsolatban!

Miből állapíthatod meg, hogy a hajad károsodott?

Érzed, ha a hajad károsodott: az egészséges haj sima és selymes, a károsodott haj viszont érdesebb és fakóbb.

Ha az ujjaiddal végigsimítasz a hajadon és a hajszálak vége felé közeledve nagyobb ellenállást érzel akkor is, ha a hajad nedves, és akkor is, ha száraz – a hajad károsodott. Ilyen esetben gyengéden és óvatosan kell kezelned, különösen akkor, ha nedves. A nedves tincsekben ritka fogú vésűvel bontsd ki a gubancokat, és mindig használj kondicionálót, mert így könnyebb kifésülni a hajat.

Szárítás közben is óvnod kell a hajad: tartsd távolabbra a hajszárítót és a kefével ne rángasd a hajad! A legjobb, ha lapos kefét használsz, és a hajadat gyengéden, e fölött szárítod. Mindig a hajvégek felé haladva végezd a szárítást, mert így a hajszálak rétegei be tudnak záródni.


Fel a hajjal: frizurák károsodott hajra

A megviselt haj általában már elvesztette fényét és selymességét – ám a haj feltűzése megmentheti a helyzetet. Ilyenkor ugyanis a hajad egy kis pihenőt kap, megmenekül a hajsütővassal és hajvasalóval való formázástól, és ez azt jelenti, hogy a hajszálakat nem éri túlzott stressz.

Formázási tippek a károsodott hajra

  • Ha össze akarod fogni a hajad, ne használj olcsó hajgumikat. Ezek rongálhatják a haj szerkezetét és a hajszálak végeit. Válassz spirál hajgumit, ami úgy néz ki, mint egy régimódi telefonzsinór, és gyengéden csavard a hajad köré. Egy apró tipp: ezek az innovatív hajgumik alig hagynak nyomot a hajon, miután kivetted őket.
  • Fejbőröd és hajad védelmének érdekében ne kösd túl szorosra a hajad.
  • Ha egy csepp olajat teszel száraz vagy nedves hajadra, a hajszálak simává válnak. A természetes olajok, például a mandulaolaj vagy a kókuszolaj, akárcsak a bojtorjángyökér-olaj tökéletesen alkalmasak a célra, és épp így használhatók a gyógyszertárban kapható speciális hajolajok is.

Gyönyörű frizurák károsodott hajra

A feltűzött haj különösen jó azokra a napokra, amikor nem mosol hajat. Nem kell elárasztanod a hajad ápoló termékekkel ahhoz, hogy elegáns légy és a frizurád is stílusos benyomást keltsen. Tudj meg többet a feltűzött hajról!

Gyönyörű frizurák károsodott hajra

Ha lazán fogod össze a hajad, az esését emeled ki, és ez azt jelenti, hogy nem kell formázással és hővel gyötörnöd a hajszálakat. Ismerj meg néhány ötletet a haj befonására!

Hajlakk a károsodott hajra is?

Egy új frizurának állnia kell a szelet és az időjárás viszontagságait – ezért használunk hajlakkot. De nem árt a hajlakk a károsodott hajnak?

A hajlakk általában nem károsítja a hajat, de figyelni kell rá, hogy csak bizonyos területeken és a megfelelő mennyiségben használd. Máskülönben a haj ragacsos és matt fényű lesz.

Kerüld a túlzott mennyiségű hajlakk felvitelét, amikor hajvasalót vagy hajsütővasat használsz: néhány rövid fújás teljesen elegendő a frizura rögzítéséhez.

Gyors segítség a károsodott haj számára