Száraz bőr fejléc

Mi okozza a bőr szárazságát?

Honnan eredeztethető a bőr szárazsága?

A bőr szárazságának sokféle oka lehet. A genetikai hajlamon kívül vannak még olyan, általában a külső hatások, amelyek felboríthatják a bőr vízháztartását és kiszáradást okozhatnak.

Honnan eredeztethető a bőr szárazsága?

Stressz miatti bőrkiszáradás

Száraz bőr

A bőrünk velünk együtt szenved a stresszes és mentálisan megterhelő időszakban. Az idegeink és a hormonjaink felborítják a test hidratációs egyensúlyát és olajtermelését. Itt találhatsz tippeket, hogyan érheted el a bőr belső egyensúlyát.

Mi okozza a bőr szárazságát - a leggyakoribb kérdés

  • A bőr szárazságára való hajlam öröklődhet, vagy veleszületett jellegű is lehet. Ennek a bőrtípusnak az esetében a faggyútermelés és a nedvességszabályozás szétválik egymástól. Ez pedig hámláshoz, viszketéshez, kipirosodáshoz, de akár gyulladásokhoz is vezethet, amelyek súlyosbodhatnak is a külső körülmények miatt.
  • A hideg, a hőség, a szél és a száraz meleg levegő nagymértékben irritálhatja ezt a bőrtípust, mivel ezek a jelenségek csökkentik a bőr nedvességét és megtámadják a természetes védekező rendszerét is. A következmények különösen az év hidegebb időszakaiban lehetnek látványosak.
  • A víz is lemossa a bőrről a hidratáló anyagot abban az esetben, ha túl magas a hőmérséklete. Ebből az okból kifolyólag ne zuhanyozz vagy fürödj sokáig forró vízben.
  • Gyakran a nem megfelelő ápolás is bőrszárazságot okozhat. Sok kozmetikum (különösen a szappanalapú tusfürdő) többet árthat a bőrnek, mint amennyit használ. Csak kis mennyiségben alkalmazd ezeket a kozmetikumokat és utánuk hidratáld a bőrödet olyan tisztító hatású termékekkel, mint például a NIVEA Natural Oil Olaj Tusfürdő.
  • Itt többet megtudhatsz a száraz bőrről, illetve annak ápolásáról.

Száraz bőr – mi folyik a felszín alatt?

Másrészt pedig a természetes hidratáló faktor a felelős a bőr nedvességi szintjének kiegyensúlyozásáért. A különféle anyagcsere-termékek, a verejték és a faggyú alkotta keverék felszívja a nedvességet és megvédi a bőrt a kiszáradástól. 
Ha a természetes hidratáló faktor szintje túl alacsony, akkor a bőr kiszárad.
 
Másrészt a bőr lipidjei fontos szerepet játszanak a hidratálási egyensúly szabályozásának szempontjából.
Ezek a lipidek egy természetes védővonalat képeznek és minimalizálják a vízvesztést. Ha a bőrben alacsony a lipidek száma, akkor gyorsan jelentkezik a feszülés és a kipirosodás. 
 
Olyan típusú száraz bőr is létezik, amelyiknél egyszerre okoz gondot az alacsony hidratálófaktor-szint és a lipidek alacsony száma. 
 
A száraz bőr esetében a kipirosodás, az irritáció és a hámlás súlyosságának a mértéke, főként az egyén bőrszerkezetén múlik.
 
Itt többet megtudhatsz a nagyon száraz bőrről, illetve annak ápolásáról.

Akár a babák is szenvedhetnek a száraz bőrtől

Száraz bőr a babák esetében

A gondozást igénylő csecsemők bőre is lehet száraz és érzékeny, mivel a szervezetük védelmi rendszere még nem túl erős.

A bőrhidratálás jelenti a kulcsot a szépséghez és a jó közérzethez

Miért fontos annyira a hidratálás a bőrünk számára?

A hidratáltság a legfontosabb előfeltétele a szép, sima és egészséges bőrnek. A bőr csak akkor képes teljesíteni a védelmi funkcióját, ha elegendő hidratáló anyaggal rendelkezik.  
A bőr külső rétege, a hám egy vékony rétegnyi vízzel és lipiddel van bevonva. Ez gondoskodik arról, hogy a bőr bársonyos maradjon, valamint arról is, hogy a gombák és a különféle baktériumok ne hatoljanak be a testbe. 

A bőr hidratáltság nélkül nem képes természetes módon regenerálódni sem, mivel az új bőrsejtek megalkotásáért felelős hírvivő anyagok nem tudnak eljutni a vízhiány miatt arra a területre, ahol szükség lenne rájuk. 

A hidratáltság a bőr rugalmasságának megőrzése miatt is különösen fontos. A nedvesség segítsége nélkül minden apró mozdulatnál elszakadna a bőr. 

Itt további teendőket és tippeket találhatsz a gyönyörű bőrért.

Az elegendő folyadékbevitel jót tesz a bőrödnek

Tea ízesítés nélkül

Legalább 1.3-1.5 liter vizet vagy ízesítetlen teát kell innod naponta annak érdekében, hogy a tested számára elegendő folyadékot biztosíts.

Dexpanthenol: szépségvitamin a szárazbőrűek számára

  • A száraz bőrnek, speciálisan a szükségleteihez igazított ápolásra van szüksége. A NIVEA Repair & Care Regenráló Testápoló kifejezetten a nagyon száraz és kirepedezett bőr ápolására fejlesztettek ki és értékes dexpanthenolt tartalmaznak.
  • A dexpanthenol a B5-vitamin elővegyülete, a bőrvitaminok királynőjeként is szoktak rá utalni. Ez az anyag erősíti a száraz bőr természetes védelmi rendszerét és visszaállítja az egyensúlyát, valamint támogatja az új sejtek képződését, illetve segíti a már létező sejtek számára a regenerálódást.
  • A dexpanthenol segít megakadályozni a bőr kipirosodását.
  • A száraz és hámló területek már néhány használatot követően képesek lesznek a hatékonyabb regenerálódásra. Enyhül az irritáció és a bőr újra simává válik.