parabens in cosmetics header

Miért használunk tartósítószereket és parabéneket?

Mik a parabének? Mire használjuk őket? Hogy működnek?
A nappali krémedet a meleg fürdőszobában tartod. A naptejedet a tengerpartra is magaddal viszed. A tusfürdődet bontás után még hónapokig használod. Azért tartalmaz a legtöbb krém tartósítószereket, hogy ne kelljen a hűtőben tartani őket.

A parabéneket a bőr jól tolerálja, és védenek

A parabének biztonságosak és jól toleráltak, fontos szereppel bírnak. Több háttérinfót itt találsz.

Hogy működnek a parabének?

A legtöbb termék lejárati ideje nagyon gyors lenne, ha nem tartalmazna tartósítószereket. Hamar megromlanának. Ezt a baktériumok, penészek és mikroorganizmusok okozzák, amik a bőrödről kerülnek a termékbe használat közben, és a kozmetikum vizes közegében gyorsan szaporoni kezdenek.

Ez a folyamat oda vezet, hogy a termék nem hat jól, és nem is egészséges többé.A parabének megölik a baktériumokat és penészeket, ezzel meggátolják a termék romlását. Ez biztonságot jelent a fogyasztónak. A parabének használatával a Beiersdorf hosszútávon garantálni tudja termékei minőségét és állagát.Hatásos és jól tolerált

A parabének igen hatásos, nagyon jól tolerált tartósítószerek. Ezért használják őket az egész világon nem csak a kozmetikai iparban, hanem a háztartásokban, gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban is. Mindezt már több, mint 80 éve. A Beiersdorf termékeinek körülbelül 30 százalékánál használ parabéneket, főleg a testápolókban, a napvédő szerekben és az arcápoló készítményekben. Mint az többi Beiersdorf által használt összetevő, a parabének is csak indokoltan kerülnek a készítménybe. Például a hagyományos NIVEA Creme-nek nincs szüksége tartósítószerre, mert olaj alapú összetétele természetesen gátolja a baktériumok és penészek szaporodását.

A parabéneket állandóan kritizálják különböző fogyasztóvédelmi testületek, a média és a natúrkozmetikum gyártók. Állítólag a parabenek felgyülemlenek az emberi testben, gátolják a hormonális rendszer működését, rákot okoznak, gátolják vagy megzavarják a reprodukciót. Ezek az aggodalmak alaptalanok. Az Európai Komisszió tudományos tanácsadó testülete, és a független egyesült királyságbeli székhelyű, kozmetikai alapanyagokat vizsgáló szervezet, a Cosmetic Ingredient Review (CIR) ismételten bizonyították, hogy a parabének nem jelentenek veszélyt az egészségünkre. (Link az Európai Komisszió tanulmányára, link a CIR tanulmányára, link a US Food and Drug Administration-ra) Ezekre a tanulmányokra hagyatkozva, szervezetünk az összes parabént gyorsan megköti, majd le is bontja.

A parabéneket általánosan jól toleráljuk. Mint az összes többi hozzávaló, ezek is okozhatnak egyes esetekben allergiás reakciót, de ez sokkal kevesebbszer történik, mint más tartósítószerek esetében.


A parabénes termékeknél biztos lehetsz abban, hogy megőrzik minőségüket.
A tartósítószereket a lehető legkisebb mennyiségben használjuk.

Hormonális hatás?

Veszélyt jelentenek a parabének? A válasz egyhangúlag „nem“.
Igaz, hogy a laboratóriumi kísérletek keretében, több különböző összetevő is mutathat ki a hormonálishoz hasonló hatást – a parabénekkel együtt – de a szójánál is ugyanez a helyzet. Ez a hatás ugyanakkor sokkal kisebb mértékű, mint sok más, természetes ösztrogén esetében (lásd a tanulmányt itt).                          

Ez nem azt jelenti, hogy használat közben hormonális hatással bír a termék. Elsősorban, a tartósítószereket csak nagyon kis mennyiségben használják. Másodsorban, a termékeket általában csak a bőrön használjuk, harmadszor pedig a parabéneket a szervezet nagyon gyorsan lebontja, ha igen kis mennyiségben mégis bekerülnek a szervezetbe.                                                

Hosszútávú használatuk során a parabéneket elismert tudósok vizsgálták. A parabének biztonságosnak bizonyultak sok tudományos tanulmányból levont következtetés alapján, valamint a német Bundesinstitut für Risikobewertung és a Stifting Warentest szerint is.


A parabének nem mindig parabének

A parabének biztonságosak és jól toleráltak, fontos szereppel bírnak. Annak ellenére, hogy gyakran „veszélyes vegyszereknek“ titulálják őket, a parabének természetes alapú, és olyan kis mennyiségben használt adalékok, hogy hormonális hatásuk egyáltalán nem bizonyítható.

Annak ellenére, hogy a Beiersdorf tudatosan használja jó tulajdonságaik miatt a parabéneket (jól toleráltak, alapos tudományos kutatásnak alávetett, jó hatású szerek), a fogyasztók számára biztosítjuk a parabénmentes termékek vásárlási lehetőségét is. Mindent összevetve, a jól informált vásárló maga dönti el, hogy számára mi a legjobb. A NIVEA termékek körülbelül 70 százaléka nem tartalmaz parabéneket.


A parabének biztonságosak és jól toleráltak.

A mi álláspontunk