Fedezd fel a NIVEÁ-t!

Információt vagy termékeket a következő kategóriában:

Fényvédő faktor-Fejléc

Mekkora faktorszámú fényvédelemre van szükségem?

Találd meg a bőrödhöz legjobban illő napvédő krémet!

A fényvédő faktorszám meghatározza, hogy az adott napvédő krém milyen hatékonyan és milyen hosszú ideig képes megvédeni a bőrödet. Tudd meg, hogyan számolhatod ki a saját bőröd számára megfelelő fényvédő faktort!

Játék a napon – a megfelelő fényvédelmi faktor mellett

Fényvédelmi faktor (angol rövidítéssel SPF)

Függetlenül attól, hogy a tengerparton vagy a sípályán vagyunk, imádunk napozni. Szórakozunk és jól érezzük magunkat. A fényvédő faktorszám (angol rövidítéssel SPF) határozza meg, hogy mennyire hatékony egy napvédő krém. A NIVEA napvédő termékei megvédik a bőrt az UV-sugaraktól, ezáltal pedig megelőzik a leégést és a szabadgyökök képződését. Habár a napozás csodálatos dolog, bizonyos szinten mindenki érzékeny a napfényre. Különféle bőrtípusok léteznek a bőr, a haj és a szemek színétől függően. A világos bőr nagyobb védelmet igényel, mint a sötétebb bőr, de mindenki számára létezik megfelelő faktorszámú termék. 
Fontos tudni, hogy attól függ mekkora faktorszám való az adott fényvédelmi bőrtípushoz, hogy milyen hosszan képes a bőr megvédeni saját magát. Ez a bőr védelmi ideje, ami annak az időnek a hosszát jelzi, amíg a bőr ki lehet téve a napsugárzásnak anélkül, hogy leégne. Bőrtípustól függően, ez az idő általában 5 és 30 perc közötti időtartamot takar. 
Itt többet tudhatsz meg az egyes fényvédelmi bőrtípusok napon való viselkedéséről.

Fényvédő faktor

Ez a képlet segít abban, hogy meghatározhasd, melyik fényvédő faktor a leginkább megfelelő a számodra – és kiválaszthasd, hogy melyik napvédő termékek segítségével pihenhetsz nyugalomban, akár a tengerparton, akár ha a hegyekben vagy.

Magas fényvédelmi faktor

A magas fényvédő faktor meghosszabbítja a napozás élményét és gondoskodik arról, hogy egészségesen barnulhass le. A fényvédő faktorszámok erőssége az alábbi szintekre van felosztva: alacsony (6-10), közepes (15-25), erős (30-50) és rendkívül erős (50+).

Hogyan találhatnám meg a bőrömhöz illő fényvédelmi faktort?

A következő tényezőket kell figyelembe venni a megfelelő fényvédelmi faktor kiválasztása során:

  • Milyen hosszan szeretnél a napon maradni? 
  • Milyen fényvédelmi bőrtípussal rendelkezel?
  • Hol tartózkodsz a napon?
  • Mikor tartózkodsz a napon?

Minden a védelemről szól: a jó minőségű krémek hatásosabbak

Fontos megemlíteni, hogy a fényvédő faktorszám elsősorban az UVB védelemre vonatkozik. A NIVEA SUN termékei azonban megvédenek az UVA sugaraktól is. Az Európai Unió ajánlja és határozza meg, hogy mekkora legyen az arányszám az UVA és az UVB védelem kapcsán. Magától értetődő módon, a NIVEA SUN termékei megfelelnek ennek az előírásnak.

UV SZŰRŐK

ÁSVÁNYI SZŰRŐK

A napvédő termékekben lévő ásványi szűrők általában titánium-dioxidból és cink-oxidból készülnek. Az UV-szűrők működése nemcsak a napfény megszűrésén, hanem egyéb fizikai hatásokon is alapul, amelyek alatt a napfény visszaverését és szétszórását kell érteni.

KÉMIAI SZŰRŐK

Emellett vannak kémiai szűrők is a termékekben, amelyeknek a működése kizárólag az UV-sugárzás elnyelésén alapul. Ebben az esetben, az ártalmas UV-sugárzás átalakul hőenergiává. Annak érdekében, hogy elérjük a kívánt UVA/UVB védelmet, különböző UV szűrőket kombinálunk egymással, hogy megteremtsünk egy optimális védelmi spektrumot. Továbbá, a megfelelő szűrők kiválasztása és a kívánt fényvédő faktor elérése érdekében, szerepet játszik az érzékenység és még sok más olyan kritérium is, mint például a vízrezisztencia.

A DNS-KÁROSODÁS ELKERÜLÉSE

Az UVA sugarak nem okoznak fájdalmas tüneteket a bőrön, de nagyon mélyen behatolnak a bőr irhájának sejtjeibe, ezzel pedig elősegítik a szabadgyökök termelődését, amelyek képesek károsítani a sejteket és a DNS-t is hosszútávon. Az UVB sugarak "csak" a felhámig jutnak el. Ezek a sugarak felelősek a bronzos szín kialakulásáért, de ugyanakkor a leégésért és a bőrrákért is. Mivel az UVB sugarak is képesek közvetlenül károsítani a DNS-t, ezért akár bőrrákot is okozhatnak. A fényvédő termékek éppen ezért megvédenek bennünket az UVA/UVB sugarak káros hatásaitól.

Krémezés

A magas fényvédő faktor nagyobb védelmet kínál az UV-sugarak ellen, mint az alacsonyabb fényvédő faktorszám.

Hosszantartó, természetes napbarnítottság

Ha magas fényvédő faktorszámú terméket használsz a napozáshoz, akkor hosszabb ideig tart a lebarnulás. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokkal kevesebb rizikót vállalsz a napozással és egészségesebben barnulsz le, továbbá a megszerzett szín is tovább fog tartani. Izgalmas hír: a NIVEA SUN kifejlesztett egy olyan új termékcsaládot, amelyik aktivizálja a természetes bőrbarnulást. A NIVEA® SUN Protect & Bronze termékek tartalmaznak egy olyan növényi kivonatot, amelyik beindítja a bőr saját melanin termelését. A melanint eredetileg is a test termeli, a bőr védelme és barnítása érdekében. Az eredmény pedig a hosszantartó, természetes barnaság lesz.