Gondoskodás a bőrnek, jövő a Földnek

Gondoskodj a bőrödről, törődj a világgal! Minden, ami hatással van a bolygónkra, az a mi életünkben is változást jelent. Kihat az egészségünkre és bőrünkre egyaránt. A NIVEA számára rendkívül fontos a bőr természetes egyensúlyának megtartása, ahogyan környezetünk harmóniája is. Ezért vagyunk elkötelezettek amellett, hogy fenntartható módon készítsünk biztonságos és hatékony kozmetikumokat. Azonban a minőségi, de környezetkímélő termékek megalkotása olyan, akár egy utazás. Egy folyamatos fejlődés, amelyben lépésről lépésre haladunk a valóban fenntartható bőrápolás felé, minden egyes mozzanatban ott rejlik a tenni akarás, az innovatív formulák kifejlesztésétől a gyártáson, a csomagoláson át és azon túl.

Arra törekszünk, hogy olyan alapanyagokból alkossuk meg termékeinket, amelyek újrateremnek vagy más módon képesek regenerálódni. Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amiken keresztül fenntartható módon készíthetünk kozmetikumokat akár szintetikus módon, természetes források használata nélkül.

A csomagolások tervezésénél a "csökkentés, újrahasználat és újrahasznosítás" elvét követjük, ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük gyártási folyamatainkat, hogy energiát takarítsunk meg, kevesebb nyersanyagot használjunk fel, és csökkentsük a károsanyag-kibocsátást.

Emellett kiemelt figyelmet szentelünk annak is, hogy minden egyes dolgozónk és partnerünk, aki részt vesz a NIVEA termékek előállításában, megfelelő bánásmódban részesüljön.

Kövess minket, és fedezd fel, mit tesz a NIVEA azért, hogy a bolygónkkal összhangban, környezetbarát módon készítse el kozmetikumait.


Beszerzés

FENNTARTHATÓSÁG AZ ELSŐ LÉPÉSTŐL

A minőségi alapanyagok a lehető legjobb helyről érkeznek. Ezért olyan fontos számunkra, hogy minden egyes NIVEA termék biztonságos legyen és ne tartalmazzon az egészségre káros összetevőket. Arra törekszünk, hogy fenntartható forrásból származó nyersanyagokat használjunk, amennyire lehetséges.

FELELŐS BESZERZÉS

A NIVEA beszállítók többsége megfelel az előírásokban és szerződésben szereplő szociális és környezetvédelmi elvárásoknak, továbbá aktívan is teszünk azért, hogy támogassuk partnereinket a magas szintű sztenderdek maximális betartásában.

Csatlakozunk az erdőirtás elleni küzdelemhez, hogy megvédjük bolygónk biodiverzitását és éghajlatunkat. Az erdőirtás az éghajlatváltozás egyik legfőbb oka. Az erdők nélkül sok faj elveszíti élőhelyét, életük forrását. Az erdőirtás elleni küzdelem részeként olyan papírt használunk, amelyet a Felelős Erdőgazdálkodás Tanács (FSC) hitelesített, 2020-ra pedig kizárólag a szervezet által minősített vagy újrahasznosított papírral kívánunk dolgozni.

Naturally Good nappali és éjszakai arckrém csomagolása FSC tanúsítvánnyal rendelkező, 100%-ban újrahasznosított papírból készült.

Aktívan támogatjuk azokat a törekvéseket, amelyek segítségével a bőrünkhöz és a bolygónkhoz is gyengéd kozmetikumokat állíthatunk elő.

FENNTARTHATÓ PÁLMAOLAJ BESZERZÉS

A NIVEA termékek összetevőinek nagy részét pálmamag-olajból nyerjük, ami tulajdonképpen a kozmetikumok 70%-ban megtalálható, a teljes piacot tekintve. A probléma azonban az, hogy a pálmaolaj ültetvények telepítéséhez szükséges föld biztosításához nagy területen írtanak ki esőerdőket. Hisszük, hogy az alapanyag fenntartható módon is biztosítható, az esőerdők megsemmisítése nélkül. A pálmaolaj más növényi olajjal történő helyettesítése azonban nem a legmegfelelőbb megoldás, mivel azok kevesebb terméshozammal bírnak, így termesztésük nagyobb területet igényelne, ami szintén nem járul hozzá a fenntarthatósághoz.

Ebből kifolyólag partnereinkkel a fenntartható pálmaolaj- termesztést támogatjuk a teljes ellátási láncot figyelembe véve. Ennek érdekében a Beiersdorf csatlakozott a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalhoz (RSPO) és a Fenntartható Pálmaolaj Fórumhoz (FONAP).

Fenntarthatósági ütemtervünk szerint világszerte kizárólag hitelesített, fenntartható módon előállított pálmamag-olaj származékot szerzünk be. Ez magában foglalja a FONAP által a fenntarthatóbb pálmamag-olajra vonatkozó, kiterjesztett tanúsítási kritériumok támogatását is, pl. az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, valamint a pálmaültetvények betiltását a tőzeges és más, szénben gazdag földeken.

Arra törekszünk, hogy 2020-ra minden Beiersdorfnál alkalmazott, pálmaolaj alapú nyersanyag fenntartható forrásból származzon. 2018-ra elértük, hogy alapanyagaink 63%-át igazoltan fenntartható módon működő gazdaságból szereztük be. A 2020-as célok eléréséig pedig tanúsítványok segítségével folyamatosan teljesítjük vállalásunk fennmaradó részét.

2018-ban első alkalommal vettünk részt a Szén-Dioxid-Kibocsátás Közzétételi Projekt (CDP) Erdőprogramban, ahol A minősítést kaptunk erőfeszítéseinkért a pálmaolaj ellátási láncot érintő erdőírtás elleni küzdelemben.

A LEGINKÁBB FENNTARTHATÓ FORRÁSOKAT VÁLASZTVA

Vajon megújuló és természetes vagy szintetikus. A NIVEA számára a biztonság, a minőség és a fenntarthatóság a legfontosabb kritériumok, amikor alapanyag-beszerzésről van szó.

A NIVEA gyakran választ természetes és természetes eredetű összetevőket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy természetes módon ápolhassuk bőrünket. Sőt mi több, ezek a komponensek megújuló forrásokból származnak, ahogyan a NIVEA által felhasznált nyersanyagok többsége. Emellett olyan összetevőkkel dolgozunk, amelyek gazdagon rendelkezésre állnak, legyen szó repceolajról vagy az ajakbalzsamok esetében használt napraforgó viaszról, amik minden évben virágzó mezőkről származnak. Ilyen lépésekkel szeretnénk megóvni forrásainkat.

Holisztikusan tekintve a kérdést, a szintetikus alapanyagok a bőrünk és a bolygónk számára is megfelelő választást jelentenek. Sok esetben az így előállított hatóanyagok sokkal tisztábbak, valamint állagra is egységesebbek, mint természetes társaik. Ráadásul a laboratóriumi körülmények között előállított hatóanyagokhoz nem szükséges növényeket termeszteni és azokat öntözni. Az így fennmaradó termőföldeket és vizet élelmiszertermesztésre használhatjuk. Ennek köszönhetően válik a szintetikus alapanyag-előállítás bizonyos esetekben erőforrásbarátabbá.

Láthatod, a NIVEA-nál mindenre kiterjedően foglalkozunk a gondos alapanyag-kiválasztással amellett, hogy bőröd egészsége és biztonsága számunkra mindig elsődleges.

MI A KÜLÖNBSÉG A "TERMÉSZETES" ÉS A "TERMÉSZETES EREDETŰ" KÖZÖTT?

Az olyan természetesnek nevezett termékek, mint pl. az illóolajok, természetes alapanyagokból készülnek, amelyeket fizikai (például desztillációval) vagy más, hagyományos módszerrel (például ún. oldószeres extrakcióval) végzett eljárással nyernek ki szándékos kémiai módosítás nélkül.

A természetes eredetű összetevők előállításához a nyersanyagok (pl. kókuszolaj) további feldolgozási folyamatokon, biológiai és kémiai eljárásokon esnek át, amíg a kozmetikai ipar számára hasznosítható formulát pl. zsíralkoholt állítanak elő belőle.


ÍGY KÉSZÜLNEK A MINŐSÉGI KOZMETIKUMOK

Sok energiát fektetünk abba, hogy a lehető legmegfelelőbb és legmagasabb minőségű összetételű kozmetikumokat készítsük el Neked. Biztonságos, a bőrünk természetes folyamatait támogató összetevőket válogatunk össze, és egyre több környezetbarát komponenst használunk termékeinknél.

A bőrünk és bolygónk megóvása melletti elköteleződésünk természetesen a NIVEA bőrápolók gyártására is kiterjed. Arra törekszünk, hogy csökkentsük a szén-dioxid lábnyomunkat, energiahatékonyan működjünk, és mindenki számára megfelelő munkakörülményeket biztosítsunk.

A NIVEA termékek létrehozása közös erőfeszítés, és felelősséggel tartozunk mindenki felé, aki részt vesz a gyártási folyamatokban. Magatartási kódexünk magas követelményeket támaszt beszállítóinkkal és alvállalkozóinkkal szemben, olyanokat, amelyeket mi magunk is betartunk. Elkötelezettek vagyunk az emberi jogok védelme mellett, és nem toleráljuk a kényszer- vagy gyermekmunkát, a korrupciót vagy a diszkriminációt. Azonban nemcsak igényeket támasztunk, hanem segítünk is partnereinknek fenntartható módon működtetni a folyamatokat. Azt gondoljuk, hogy ha másokat is támogatunk abban, hogy kisebb környezeti terhelés mellett folytassák tevékenységüket, azzal kollektív módon érhetünk el pozitív hatást bolygónk megóvása érdekében.

ENERGIAFOGYASZTÁSI KÖTELEZETTSÉG

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy csökkentsük szén-dioxid lábnyomunkat. 2025-re 70%-kal kívánjuk csökkenteni az energiafelhasználással járó szén-dioxid-kibocsátást, 2014-hez képest. Minden termelési egységünk esetében, amely hagyományos energiaforrások felhasználásával üzemel, elkezdtük felülvizsgálni az infrastruktúrát. Ennek köszönhetően 2018-ra 59%-os javulást értünk el. Minden létesítménynél a megújuló energiákat helyeztük a középpontba, így a német és spanyol gyártóüzemeknél is, kivéve a mexikói és nigériai központokat. 2020-ra kizárólag megújuló energiákat szeretnénk alkalmazni minden országban, ahol jelen vagyunk, így jelentősen csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.


Hulladékcsökkentés

A HULLADÉK FORRÁST JELENT!

A NIVEA korán elkötelezte magát a "zeró hulladéklerakó" magatartás mellett, amelyet majdnem teljesített is. A vállalat egyik gyáregysége sem irányítja a keletkező hulladékot lerakókra. Ehelyett újrahasznosítjuk azokat, vagy elégetés útján hőt és elektromos áramot állítunk elő belőlük. Ez azt jelenti, hogy a hulladéktermelés nem terheli a környezetet. Attól kezdve, hogy megszabadulunk valamitől, a hulladékból új anyag születik, vagy energiaforrássá alakul.

A KEVESEBB HULLADÉKKAL FORRÁSOKAT TEREMTÜNK

A "zéró hulladéklerakó" magatartás csak az érem egyik oldala. A kevesebb hulladék kevesebb szennyezést és az értékes források kisebb mértékű felhasználását jelenti. Ezért fejlesztjük folyamatosan tervezési és gyártási folyamatainkat, hogy elkerüljük a hulladéktermelést, bárhol legyünk is. Egy kis példa: A szeretett NIVEA tégelyünk. Korábban nagy, téglalap alakú alumíniumlemezeket használtunk a jól ismert tégely előállítására, amiből kivágtuk annak oldalait, a tetejét és az alját. 2017 végén azonban már méretre vágott alumínium lemezekkel kezdtünk el dolgozni, így 54 g alumíniumhulladék keletkezését előzzük meg laponként, ami összesen 14 tonnányi mennyiséget tesz ki évente. A kevesebb szállítás és a kevesebb hulladék újrahasznosítása kisebb mértékű üzemanyag-felhasználást jelent, ami alacsonyabb CO2-kibocsátással jár.


Csomagolás

A FENNTARTHATÓ CSOMAGOLÁS FILOZÓFIÁJA

Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy minden, ami a termékeinkkel kapcsolatos, a fenntarthatóság elvét követi, beleértve azt, amit először meglátsz, a csomagolást is. 2009 óta azon dolgozunk, hogy környezetbarát módon csomagoljuk be kozmetikumainkat. Az „elkerülés, csökkentés, újrahasználat és újrahasznosítás” elvét követve olyan anyagokat használunk, amelyek frissen tartják a termékeket és garantálják a biztonságos felhasználhatóságot, miközben fokozatosan csökkentjük a kozmetikumok előállításával kapcsolatos környezeti terhelést.

A KEVESEBB TÖBB

A kevesebb anyagfelhasználásnak köszönhetően értékes forrásokat mentünk meg, és elkerüljük a hulladéktermelést. 2016-ban, amikor elkezdtünk könnyített súlyú kupakokat használni, csak az első évben 50 tonna polipropilént takarítottunk meg. Emellett már 2013-ban bevezettünk néhány újratölthető csomagolásban megvásárolható terméket, mint a NIVEA Creme Soft krémtusfürdő vagy a folyékony szappan. Azzal, hogy újratölthető flakont vásárolsz ahelyett, hogy egy teljesen új kiszerelést vennél, 75%-kal kevesebb hulladékot termelsz.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS: KÖRBE ÉS KÖRBE ÚJRA

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a termékcsomagolások terén egyre növeljük az újrahasznosított anyagok mértékét, így haladva az ún. körkörös gazdaság felé. A NIVEA ilyen módon támogatja a Beiersdorf célkitűzését, miszerint 2025-re Európában a műanyag termékek 25%-ának újrahasznosított anyagból kell készülniük.


Használat után

AZ ÓCEÁNOK TISZTELETE

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy termékeink a lehető legkevésbé terheljék a környezetet, és azért, hogy felhívjuk a figyelmet a potenciálisan felmerülő kérdésekre azonnali és hatékony módon. Nézzük a mikroplasztikus anyagokat: már 2013-ban célul tűztük ki, hogy fokozatosan kivonjuk termékeinkből a polietilénből készült, műanyag hámlasztó részecskéket. Két évvel később a különböző formulák mikrogyöngy-mentesek voltak. Azonban ennél is tovább léptünk. Szerettük volna minden leöblíthető termékünket, vagyis a tusfürdőket és samponokat mentesíteni a mikroműanyagoktól az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának megfelelően, legkésőbb 2020-ig. Ennek érdekében leöblíthető termékeinkből kivontuk a szilárd, vízben oldhatatlan, szintetikus polimerek formájában lévő, átlátszatlanná tevő segédanyagokat.

Következő lépésként a nylont vesszük célkeresztbe. Terveink szerint az öblítést nem igénylő formuláinkból 2020-ra eltávolítjuk a nylon összetevőket.

Egyik Európában forgalmazott fényvédő termékünk sem tartalmaz oxibenzon és oktinoxát kémiai UV-szűrőt, a korallzátonyokra gyakorolt feltehető káros hatásuk okán. Az európai piacon forgalmazott fényvédőink megfelelnek a 2018-ban elfogadott hawaii törvénynek, amely tiltja az ilyen jellegű összetevők napvédő termékekben való használatát. A fenntarthatósági kérdésekkel lépést tartva folyamatosan figyelemmel kísérjük az új tudományos eredményeket, és értékeljük azokat a termékeinkben használt összetevőkkel összefüggésben, hogy szükség esetén reagálni tudjunk rájuk.

MIKROMŰANYAGOK

A mikroműanyagok körüli nyilvános vita rendkívül ellentmondásos, és gyakran igen összetett, mert még ma sincs nemzetközi szinten meghatározott definíció a "mikroműanyagok" kifejezésre. Abban azonban egyetértünk, hogy szilárd, vízben oldhatatlan műanyag részecskék, amelyek 5 milliméter nagyságúak vagy kisebbek, és biológiailag nem lebomló anyagok. Ebben a tekintetben az UNEP, vagyis az ENSZ Környezetvédelmi Programjának megalapozott definíciójára hagyatkozunk, és így a széles körben elterjedt tudományos álláspontot vesszük alapul.

Tudtad, hogy a szintetikus textíliák az óceánjainkban a mikroműanyagok fő forrásai közé tartoznak? Ezzel szemben a bőrápolási termékek mindössze 2 százalékot tesznek ki. Mindazonáltal a NIVEA és a Beiersdorf azonnal felismerte az azonnali fellépés szükségességét. Ennek érdekében fokozatosan kivontuk a mikrogyöngyöket termékeinkből, és folyamatosan keressük az új, környezetkímélő alternatívákat.

Korábban polietilénből készült, kis, szilárd műanyag részecskéket, ún. mikrogyöngyöket használtunk, az öblítést igénylő testápolási termékekben (bőrradírokban, tusfürdőkben stb.) a bőrbarát hámlasztó hatás érdekében. 2013-ban úgy döntöttünk, hogy a hámlasztó polietilén részecskéket környezetbarát alternatívákkal helyettesítjük. 2015-től termékeink nem tartalmaznak mikrogyöngyöket, amelyeket cellulózzal, szilícium-dioxiddal és hidrogénezett ricinusolajjal helyettesítünk. A cellulóz egy biológiailag lebomló szerves anyag, amely növényi rostokban is megtalálható, a szilícium-dioxid kémiai összetételét tekintve hasonlít a kvarchomokhoz, míg a hidrogénezett ricinusolaj egy természetes, biológiailag szintén lebomló, kemény, zsírállagú nyersanyag.

Célunk, hogy a leöblítést igénylő termékeink (tusfürdők és samponok) formuláját 2020-ra globálisan átalakítsuk. Ezzel párhuzamosan a kiöblítést nem igénylő, a bőrön hosszabb ideig fennmaradó kozmetikumokban más, környezetbarát összetevőkkel helyettesítjük a nylon alapanyagot, amely a finomabb textúrát és a selymesebb érzetet biztosítja a termékekben. Vásárlóink biztosak lehetnek abban, hogy rendkívül fontos számunkra, hogy minden NIVEA termék mikroműanyag-mentes legyen, világszerte.

FOLYÉKONY ÉS GÉLSZERŰ POLIMEREK

A kozmetikai és más személyes higiéniai termékek folyékony és gélszerű, szintetikus polimereket is tartalmazhatnak, amiket "folyékony műanyagokként" is ismerhetünk. Ezek az anyagok néhány országban szintén szóba kerültek a mikroműanyagokkal kapcsolatos vita során, habár nagymértékben különböznek tőlük, az olyan független szervezetek, mint pl. az ENSZ Környezetvédelmi Programjának széles körben elterjedt tudományos álláspontja és definíciója szerint. A kutatások mai állása alapján a folyékony és gélszerű polimerek nem képezik részét a műanyagok okozta globális vízszennyezés problémájának. Azonban azt szeretnénk elérni, hogy formuláink folyamatos fejlesztéseivel és fenntartható működéssel tovább támogassuk a szintetikus polimerek környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatásokat, és egyre több ún. biopolimer anyagot használjunk.